Петя Аргирова и покоряването на сладки върхове

Добре дошли сте всички Вие на моята трапеза! Надявам се да успея да Ви нагостя вкусно и обилно, а Вие да ме споменавате с добро!

Ето ме и мен! Родената по време на социализъм в центъра на София преди точно 56 години, но...събудила се преди 12 години в най-чистия район на Германия, най-дивия, най-красивия – Хунсрюк. Каня всички Вас да го посетите и усетите аромата на зелено, аромата на вкусна храна, аромата на диво. Да! Диво! Тук няма индустрия, няма много хора, но има диви животни, местно население с добро сърце като балканджии и вкусна храна.

Така преди почти 9 години започнах да пиша. Готвех, пишех, опитвах, разпитвах, пробвах и създадох Ухае на...Блогът с над 2000 рецепти от България, Гермния, Турция, Русия, Нидерландия, Дания и още много, още много. Блогът с над 5000 посещения всеки ден и блогът, събрал над 90 000 човека в една група с име ОБИЧАМ ДА ГОТВЯ във Фейсбук. Блогът с няколко награди дори в България, защото пиша само и единствено на български. И понеже много обичах да разпитвам местните баби за рецепти, разбрах, че съм попаднала на място, където жените умеят да правят невероятно вкусни сладкиши и така се влюбих в сладкарството. Докато неусетно се събудих на кастинг за Das große backen, където от 1500 човека достигнах след няколко изпита до избрани 15. Не успях да продължа по-напред, но...това промени моя живот. 2018 година записах първи тортен курс и така до днес. Но, за да мога да продължа да съществувам като декоратор на торти, без да имам образование на сладкар в Германия, започнах да провеждам курсове за начинаещи, които преминаха в онлайн курсове по време на пандемията. А аз съм добър учител. Освен курсовете, които са търсени от българи в цял свят, предлагам захарни фигури за декорация на торти, цветя от вафлена хартия и принтове върху ядлива, фонданова хартия. Това е една възможност за съществуване на малък бизнес в тази сфера в Германия.

Всичко е малък бизнес, който допълва моята основна работа в местната туристическа информация.

Споменах, че пристигнах в Германия през 2009 година, без език на 44 годишна възраст. Трудни първи години, но моята амбиция ми позволи да изградя позиции в местната общност и сега съм уважаван неин член.

А моята история преди Германия ще опиша трудно в две изречения. Но ще опитам. Бивш национален състезател по бадминтон и майстор на спорта със завършена НСА. После 17 години в областта на модата, с две номинации за Златна игла, една номинация за Бизнес дама на годината, създател на Моден търговски център, модната марка за ръчно плетиво Petra Argenta с бутици в София, Созопол и Банско. Множество модни ревюта и първото Модно договаряне в България. Но всичко това е минало, което остана в България, защото аз последвах моя съпруг, с когото сме заедно от вече 35 години. Имаме 2 дъщери, 3-ма внука и 2 зетьове.

И точно това доказване в Германия беше изкачването на поредния връх от мен и моя съпруг, с което много се гордеем. Създадохме и тук много уютен дом, работим усърдно и сме щастливи. Тази година излезе от печат и моята първа куллинарна книга „Ухае на...България“. Моето хоби за пореден път стана и моя основна дейност.

Можете да ме откриете в:

Instagram: petyaargirova

Facebook: Petya`s süße Momente

Blogger: www.uhaena.com

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCFZTjvv1EkAfXY097eKVVEA

WhatsApp: 017677205760

Messenger: Petya Argirova

Telefonnummer: 06504/9556986