От края на октомври: глобите за нарушения по пътищата в Германия стават много по-високи

В Германия вече ще се налагат много по-високи глоби за неправомерно паркиране. И шофирането с превишена скорост става двойно по-скъпо. Ето какви са размерите и на другите глоби:

Германия прие нови размери на глобите при нарушения по пътищата. След дълги дебати между Берлин и федералните провинции бе постигнат консенсус. Така например шофирането с превишена скорост става двойно по-скъпо - който кара с 16-20 км/ч над позволената скорост, ще бъде глобяван със 70 евро - вместо с 35 евро. А който бърза още повече и шофира например с 91 км над позволената скорост, че плаща 400 евро вместо досегашните 200 евро.

Ако паркирате на непозволено място

Глобата за паркиране на непозволено място вече може да достигне 55 евро - вместо максималните досега 15 евро. А ако паркирате неправомерно на обозначено паркомясто за хора с увреждания, може да очаквате глоба от 55 евро вместо 35 евро, както е било досега. Който запуши обозначен вход/изход за пожарни коли или паркира така, че пречи на линейка, полиция или пожарна, ще бъде глобяван със 100 евро. Има и една съвсем нова глоба: неправомерното паркиране на паркомясто за електромобили или автомобили за споделено ползване, т.нар. Carsharing - то ще излиза 55 евро.

Ако шофирате по магистрала и в случай на катастрофа не участвате в образуването на т.нар. спасителна лента или пък решите да я използвате неправомерно, ще бъдете глобен с 320 евро и един месец лишаване от шофьорската книжка. Досега глобата за това беше 200 евро.

Шофьорите на тежкотоварни автомобили, които нарушават новото правило за шофиране с минимална скорост след завой надясно в населено място, ще бъдат глобявани със 70 евро. А който шофира по лентите за колоездачи, по тротоари или в аварийната лента, ще плаща 100 евро глоба, вместо досегашните 25 евро.

И накрая: онези участници в движението, които предизвикват ненужен шум и твърде много вредни емисии, които биха могли да бъдат предотвратени, както и онези, които демонстративно и ненужно карат напред-назад, ще бъдат глобявани с до 100 евро вместо с до 20 евро.

Съюзът на велосипедистите не е доволен

Новите размери на глобите влизат в сила в края на месец октомври. Така и хората, и службите ще имат достатъчно време да се подготвят за тях. Велосипедистите обаче са недоволни. Според Германския съюз на клубовете на велосипедистите, новите размери на глобите все още затвърждават привилегированата позиция на автомобилите и пречат на общините да изграждат повече улици, подходящи за велосипедисти. "Това трябва да се промени", казват от Съюза. "Общините трябва да могат да въвеждат безпроблемно максимална скорост от 30 км/ч в града, както и да изграждат по-подходящи ленти да велосипедисти, които да пазят хората, каращи велосипед", обяви говорителката на Съюза Щефани Кроне.

Източник: dw.com